Unika historiska Kalmar län
Kulturarv som bas för hållbar tillväxt

Kalmar läns museum

Uppdrag

Kulturarv är allt från förhistoria till värden som vi skapar idag. Det kan vara gravar och runstenar men också industrihistoria, musik, odling, mode och så vidare – in samtiden. Med samarbetsprojektet ”Unika historiska Kalmar län” (2021-2023) ville projektägarna Kalmar kommun och Kalmar läns museum ge en bredd av aktörer förutsättningar att paketera kulturarvet på sätt som i förlängningen bidrar till utveckling och tillväxt för länets företag.
 
Som bakgrund kan nämnas att besöksnäringen 2018 (före pandemin) omsatte närmare 337 miljarder kronor och kultur och kulturarv är en tydlig besöksanledning, 31 procent av de utländska besökarna kom till Sverige för att uppleva aktiviteter kopplade till kulturarv. Kulturarvet står också för viktiga resurser i arbetet med att uppnå de övergripande målen med EU:s sammanhållningspolitik. Den infrastruktur som finns i form av kulturmiljöer, kulturarvsplatser och museer samt de verksamheter som bedrivs inom kulturarvssektorn utgör en väsentlig bas för attraktivitet och hållbar tillväxt.

Länder
Sverige

År
2022–2023

Uppdragsgivare
Kalmar läns museum

Den infrastruktur som finns i form av kulturmiljöer, kulturarvsplatser och museer samt de verksamheter som bedrivs inom kulturarvssektorn utgör en väsentlig bas för attraktivitet och hållbar tillväxt.

Vår roll

I anknytning till projektet fick Living Cities and Communities i uppdrag att ta fram kunskapsunderlag, trendanalys och belysande exempel rörande museers roll i samhällsbyggnadsprocesser som syftar till att främja besöksnäringen, metoder för uppföljning och mätning av kulturarvets betydelse för besöksnäringen och nya marknader för kulturarvet inom framtidens besöksnäring